ChristenUnie Fryslân stelt vragen over stagnerende glasvezelaanleg in buitengebied

09 jul , 20:15 Nieuws
glasvezel
commons.wikimedia

De ChristenUnie in de Provinciale Staten van Fryslân maakt zich zorgen over de voortgang van de glasvezelaanleg in het Friese buitengebied. Hoewel er de afgelopen jaren flinke stappen zijn gezet, lijkt de uitrol op veel plekken te stagneren.

De fractie heeft daarom op 8 juli schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

“Er is veel bereikt, maar we horen uit meerdere hoeken dat de aanleg in het buitengebied stokt,” aldus Petra Ellens, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Uit recent onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat met name de provincies Groningen, Fryslân en Zeeland achterblijven in de uitrol van glasvezelverbindingen. 

De ChristenUnie wil onder meer weten hoe het staat met de planning voor de zogenoemde ‘superwitte’ adressen – locaties die moeilijk en kostbaar zijn aan te sluiten. Ook vraagt de partij opheldering over het vertrek van Delta Fiber als uitvoerder in juli 2024 en hoe deze leemte inmiddels is opgevuld.

“De provincie is niet de enige verantwoordelijke partij, maar we hebben wel een belangrijke rol in het aanjagen en coördineren van de uitrol,” stelt Ellens. “Juist nu de meest rendabele aansluitingen zijn gerealiseerd, is het van belang dat we blijven opkomen voor goede digitale voorzieningen in het buitengebied.”

Volgens het ministerie van Economische Zaken blijven er naar verwachting tot eind 2028 nog circa 12.000 adressen in Nederland over zonder snelle vaste internetverbinding. Een aanzienlijk deel daarvan ligt in Fryslân. Voor deze adressen worden vast-draadloze oplossingen zoals 5G overwogen, maar de ChristenUnie benadrukt dat glasvezel de voorkeur verdient vanwege de betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid. 

De fractie roept het provinciebestuur op om samen met gemeenten, marktpartijen en bewoners te zoeken naar oplossingen om ook de laatste huishoudens in het buitengebied aan te sluiten.